Αξιότιμε κε ΓΓ Δημόσιας Υγείας, κε Πρόεδρε του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κε Πρόεδρε του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αγαπητοί Καθηγητές , κε πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής, κες κοι

Εκ μέρους των μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές μας για την επιτυχή διεξαγωγή του ehealth forum 2015 και να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας να χαιρετίσουμε και να προλογίσουμε το συνέδριο.

Ο ΕΣΠΥ είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται για πολλά έτη στην Προφορική Υγείας με έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας πραγματικά διερωτώμαι τι είναι τελικά αυτό που μας καθυστερεί στο να έχουμε γρηγορότερα θετικά αποτελέσματα από την Ψηφιακή Υγεία και γιατί η μετάβαση μας σε αυτήν γίνεται τόσο αργά και με τόσες δυσκολίες.

ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ;

Ποια η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Είναι ξεκάθαρη η αγωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έως το 2020 αλλά και μετά από αυτό.

Κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει την έκρηξη στην ζήτηση υπηρεσιών υγείας από την 3η & 4η ηλικία. Το 2025 το 30% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Η Ευρώπη έχει χαράξει την στρατηγική πάνω σε αυτό τον πολύ κρίσιμο παράγοντα και επενδύει εδώ και χρόνια.

ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ;

Η συγκυρία για την Ελλάδα είναι τα μεγάλα προβλήματα τα οποία όμως παράλληλα μπορεί είναι και μεγάλες ευκαιρίες.

1η Συγκυρία

Από τα αναθεωρημένα μνημόνια 5 από τις 21 μεταρρυθμίσεις αφορούν την Ψηφιακή Υγεία.

2η Συγκυρία

Χρηματοδοτήσεις για την Ψηφιακή Υγεία άνω των 60 εκ. ευρώ χάνονται φέτος από το ΕΣΠΑ λόγω μη απορρόφησης

3η Συγκυρία

Μια Τρίτη ευκαιρία μας δίνεται με τον νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για την συνέχιση των επενδύσεων στην Ψηφιακή Υγεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια

ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ:

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ που σημαίνει:

Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, Ανοικτές Διαδικασίες & Έγκαιρη Πληροφόρηση των σχεδιασμών, τεχνικών δελτίων , προσκλήσεων Δημόσιων Διαβουλεύσεων & Κοινές Ομάδες Εργασίας του Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα,

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ που σημαίνει:

σημαντικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, τον ιατρό , το κράτος, ας σταματήσουμε να μιλάμε πλέον με απαρχαιωμένους όρους (ΟΠΣΥ, ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΑ, ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ) και ας μιλάμε για ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ , ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ που σημαίνει:

δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν επικοινωνούμε ικανοποιητικά ακόμη και για τα βασικά και αυτό όχι μόνο μεταξύ του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα αλλά και μεταξύ δημοσίων φορέων (έχουμε παραδείγματα) και ιδιωτικών φορέων (επίσης έχουμε παραδείγματα). Υπάρχουν αντιφατικές απόψεις για θεμελιώδη ζητήματα και πρέπει να μας δίνεται η ευκαιρία για δημόσια ανταλλαγή απόψεων.

Ο ΕΣΠΥ προτείνει λοιπόν στο ΥΥΚΑ τον θεματοφύλακα της υγείας των πολιτών μας τις ακόλουθες 3 προτάσεις τις οποίες μπορεί και να τις συγχρηματοδοτήσει:

  1. Την υποστήριξη ή και υλοποίηση των δράσεων ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
  2. Την υποστήριξη ή ΚΑΙ υλοποίηση ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  3. Την υποστήριξη δράσεων ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Είμαστε στην διάθεση του ΥΥΚΑ & των Θεσμικών φορέων για να στηρίξουμε ενεργά την σύμπραξη του Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και την διασφάλιση της Συνέχειας της Στρατηγικής στον τομέα Υγείας.